Het verkoelend effect van bossen

Opgelet: Het laden van de kaart kan even duren. Als verkeer naar deze site te groot is, dan is het mogelijk dat de site plat ligt.

Op warme zomerdagen voelen bossen veel koeler aan dan hun omgeving. Op deze kaart zie je de gemiddelde jaartemperatuur in Vlaanderen. Met hun blauwe kleur springen de bossen er duidelijk uit, want ze zijn gemiddeld over een jaar bijna 1 graad kouder dan hun omgeving. In de zomer kan dit verschil zelfs oplopen tot enkele graden. Een aangename verfrissing tijdens hittegolven!

De temperatuur in bossen werd gemodelleerd op een resolutie van 25 x 25 m², op basis van een uniek netwerk van meer dan 1200 kleine weerstations verspreid over alle Europese bossen! De temperatuur buiten bossen werd niet gemodelleerd, maar werd overgenomen van Terraclimate, een database die de temperatuur weergeeft in een raster met een resolutie 4 x 4 km². Dit onderzoek kwam tot stand uit een samenwerking van 52 onderzoekers uit 12 Europese landen en werd geleid door onderzoekers van de KU Leuven, UAntwerpen en de UGent. Het bijhorende wetenschappelijk artikel werd gepubliceerd in Global Change Biology en kan u hier terugvinden.

U kan inzoomen naar een bepaalde locatie in Vlaanderen of via de zoekbalk (bovenaan links) een adres ingeven.

Next
Previous